Fokseizoen

Het fokseizoen.

Het fokseizoen komt er weer aan, dat vergt weer de nodige aanpassingen. Vanaf november beginnen we met bijlichten, de lichturen zijn dan vanaf 7 tot 23 uur. De jonge hennen die beginnen met leggen zitten nog steeds op opfokkorrel Garvo 714, de overjarige hennen die door de rui zijn krijgen tijdens de rui periode ook opfokkorrel Garvo 714. In de nachthokken waar het voer staat hangen ook bakjes waar allround mix (zie foto 1) in zit. dit bevat oestergrit roodsteen anijs biergist ed voor mineralen enuy spoorelementen.

De voeding qua opfokkorrel wordt dan aangepast. Dit gebeurt minimaal 6 weken voor het moment eieren sparen voor het uitbroeden. Wij gaan dan geleidelijk over op Garvo 717 foktoomkorrel en mengen er 1 maal per week wat levertraanolie (zie foto 2) bij door en na onze laatste tentoonstelling die we dan doen gaan de hanen bij de hennen. Af en toe doen we vitamines (zie foto 3) door het drinkwater zodat er straks alle vitamines in het broedei aanwezig zijn want een tekort hieraan kan het broedproces beïnvloeden.

Alles wat de foktoom krijgt vindt je in de kwaliteit van de broedeieren/kuikens weer. Het dons rond cloaca wordt weggeknipt bij de haan. Iets meer naar onderen bij de hen en iets meer naar boven zodat er tijdens het treden geen dons de bevruchting tegen kan houden en daarom optimaal is. (dit doen we zowel bij Orpington als Cochin). Wanneer de haan bij de hennen loopt doen we ook nog 1 dag per week tarwekiem olie (zie foto 4) door de foktoom korrel (1 dopje olie per 2kg foktoom korrel) de tarwekiem olie activeert de haan beter en de vitamine e die het bevat is goed voor de vruchtbaarheid.

Na een week beginnen we met eieren te sparen.

Het fokseizoen is begonnen. Na 2 weken wordt de eerste ronde in de broedmachine ingelegd. De ingelegde eieren zijn geselecteerd afwijkende eieren qua vorm worden verwijderd.

wilt u meer informatie? neem hier contact met ons op.

hoe wij verpakken zie: broedeieren.

zie ook: broeden.

voor de artikelen op de foto’s zie de website van De Groot Diervoeders ‘s-Heerenbroek / Dronten.