Broeden

Broeden

Broeden kun je op 2 manieren doen.
Namelijk onder een broedse kip en met een broedmachine.

BROEDEN ONDER DE KIP:

Wanneer u eieren/kalkeieren in het nest laat liggen zullen de meeste rassen spoedig broeds zijn. De kip maakt dan een kloekend geluid en zal mopperen en pikken wanneer u haar aanraakt de hen zit dan breeduit en zal haar borst kaal plukken.
Wanneer de hen een paar dagen zit zal ze steeds vaster gaan broeden. Als bij uw toompje geen haan aanwezig is ykunt u broedeieren of eendags kuikens kopen. Het beste kunt u de broedse hen met de nepeieren apart in een hokje zetten zodat de andere hennen er niet hun eieren bij de hen in het nest bij inleggen en eventueel de hen storen. Eendagskuikens moeten dan wel direct de zelfde dag van uitkomen onder de kip gelegd worden. Anders zullen de kuikens niet onder de broedse kip blijven zitten.

BROEDEIEREN

Broedeieren kunt u kopen bijvoorbeeld op marktplaats dezen mogen tot max 14 dagen oud zijn voor een goede uitkomst. Hoe verser hoe beter! Wanneer u broedeieren laat toezenden is het beste dat de oudste eieren niet ouder zijn dan 10 dagenomdat je dan ook nog een verzenddag en een rustdag hebt Voor verzenden en rustdag zie broedeieren. Na een dag rust kunnen de eieren onder de kip en ruilt de nepeieren voor de broedeieren. Het dagen tellen 21 dagen begint nu pas. Omdat de kip weinig van het nest komt zal ze minder eten en iets vermageren u kunt haar deze periode het beste gemengd graan aanbieden hier teren ze minder van in. Deze periode zal de ontlasting ook donkerder zijn en meer ruiken. Wanneer er een ei koud naast de kip zou liggen hoeft u deze niet weg te gooien maar deze gewoon weer onder de kip leggen het broedproces gaat dan gewoon weer door. Mocht de hen op de een of andere reden vroegtijdig van het nest af stappen en niet meer wil broeden kunt u de eieren onder een andere broedse kip of in een broedmachine leggen of naar een broedservice brengen. Ook al merkt u pas na een dag dat de hen van de eieren af is kan het boven genoemde nog de uitkomst zal dan gewoon een dag langer op zich laten wachten.

BROEDEN IN EEN BROEDMACHINE:

In de handel zijn er veel broedmachines te koop in verschillende prijsklassen. Maar houd er wel rekening mee dat u van een goedkoop merk geen topprestaties kunt verwachten. Deze machines zijn meestal zeer beinvloedbaar door de omgevingstemperatuur. Uw broedmachine kunt u het beste een dag voor het inleggen aan zetten zodat de machine goed op temperatuur is. Aanbevolen temperatuur 37,7 dit gemeten met een analoge broedthermometer omdat een digitaal display behoorlijk kan afwijken en de analoge kwikbroedthermometer altijd de juiste temperatuur aangeeft. Bij kipeieren zou ik niet hoger gaan dan 40% luchtvochtigheid omdat met teveel vocht de kuikens verdrinken in het ei. In de boekjes staat voorbroed tussen de 45 en 55% maar neem van mij aan dat dit veel te hoog is. Luchtvochtigheid kunt u meten met een hygrometer.
Als u eieren van krielen en groten wilt broeden is het verstandig de groten een halve dag eerder in te leggen omdat krielen meestal sneller uitkomen dan groten en op deze manier zal de uitkomst gelijker tijd zijn.

Wanneer de eieren in de machine gaan behoren de eieren minimaal 3 maal daags gekeerd te worden. Na een dag of 7 kunt u de eieren schouwen met een schouwlampje en de onbevruchte eieren verwijderen. Na 18 dagen de temperatuur met 0,2 graden verlagen dit omdat het kuiken zal bewegen en dit wat extra warmte geeft de eieren hoeven niet meer gekeerd te worden en kunt u de eieren indien aanwezig in een uitkomstmachine of op het uitkomst gedeelte gelegd worden. Bij de Action zijn anti slib matjes te koop deze kunt u in het uitkomst gedeelte onder de eieren leggen,dit om het uitglijden te voorkomen en hierdoor kunt u spreitpootjes voorkomen. Wanneer het uitkomst gedeelte vrij groot is en er maar een paar eieren in liggen is het zeer verstandig de ruimte kleiner te maken met bijv een bakje van gaas gemaakt.
Wanneer de eerste eieren zijn aangetikt pas de luchtvochtigheid verhogen naar 55% dit is hoog genoeg.in sommige machines zal de lv verder oplopen zodra de natte kuikens uit het ei zijn maar u hoeft dan niet bij te regelen u kunt dan de machine qua lv zn gang laten gaan.
Vanaf dag 18 de machine niet meer openen het mooiste is dat u het vocht vanaf de buitenkant kunt aanleveren doormiddel met een klein slangetje die u door de wand van de machine kunt maken.
Het gaat erom dat wanneer er aangepikte eieren zijn en u de machine zou openen de luchtvochtigheid weg is en er koudere lucht in de machine komt en hierdoor droogt het vlies op en kan het kuiken er moeilijker tot niet uitkomen.
Dit geldt ook wanneer er al droge kuikens door het uitkomst gedeelte lopen en er nog anderen aan het uitkomen zijn.
Een kuiken kan rustig 48 uur na het uitkomen in de machine blijven zonder voeding omdat het kuiken nog voeding vanuit het ei bij zich heeft.
Als er geen kuikens meer bezig zijn met het uitkomen kunt u de kuikens eruit halen en dan begint de opfok.

ontwikkeling van het kuiken zie: ontwikkeling en broeden.

voor broedmachines, warmteplaten etc. kijk op: hobby broed machines