Opfok van kuikens

De opfok van kuikens:

In de eerste maanden van het jaar heb ik de eerste 2 weken de jonge kuikens in een opfok bak in huis. Op de bodem van de bak heb ik puppytrainings matjes liggen. Deze zijn makkelijk om te wisselen en dan is het hok weer netjes schoon. Het vocht van de ontlasting trekt in deze matjes en daarom blijft het hok droog. Als warmtebron gebruik ik een warmteplaat. Deze stel ik altijd schuin af aan de voorzijde 2 standjes hoger dan aan de achterzijde, dit zodat het midden van de plaat op schouder hoogte is van de kuikens. Hierdoor kunnen de kuikens zelf bepalen of ze wat warmer (achterzijde) of iets kouder (voorzijde) willen zitten. Als voederbak heb ik een voedersilo waarin ik kruimel opfok 1 aanbied. Als drinkbak heb ik een 1l silo met een vlotterbakje. Dit vlotterbakje heeft als voordeel dat het minder ruimte inneemt en bijna niet smeert. Je hok blijft droger blijft en de kuikens verdrinken niet in deze bakjes. In het verleden is me dit wel eens overkomen met de watersilo’s. Dit wel op te lossen door knikkers in de waterrand te doen. Als je water wilt bijvullen moeten deze er telkens opnieuw ingedaan worden. De 1l silo met vlotterbakje is makkelijk via bovenkant bij te vullen.

De eerste 2 weken doe ik een combizuur door het drinkwater, ik vind dat de kuikens met dit product een vlotte start krijgen omdat dit de voer opname bevorderd  en een goede darmflora creëert. Na 2 weken verhuizen de kuikens naar de geïsoleerde schuur waar ze in een wat groter opfokhok komen. Hier zijn dezelfde warmtebron, voer en watersilo aanwezig. Alleen hangt de voersilo nu los van de grond en de watersilo in een hoogte verstelbaar houder. Een paar klinkers onder de drinkbak omdat ik nu vlasstro als bodembedekking heb.

Met 4 weken krijgen de kuikens een druppel in de nek tegen bloedluis. Dit wordt iedere 5 weken preventief herhaald. Vanaf 5 weken leeftijd krijgen de kuikens een coccidiose kuur door het drinkwater. Dit doe ik preventief omdat als je meerdere kuikens bij elkaar houd dan is de besmettingsdruk hoger dan wanneer je er een paar in hebt zitten. De kuur is om de 7 dagen en de dagen dat ik niet kuur doe ik twee dagen per week combizuur door het water. Wanneer je water gaat aanzuren werkt dit preventief tegen coccidiose en schimmels. Combizuur is goed voor de darmflora.

Met een week of 4 a 5 gaan ze naar een grotere ruimte waar in de koude maanden alleen nog een warmtebron aanwezig is (dit is in groepsverband). Met 4 a 5 weken ga ik over op Garvo 702, is opfokkorrel. Dit krijgen ze tot 12 weken en dan ga ik geleidelijk aan over op de legkorrel. Dan ga ik over op Garvo 714, jonge hennen korrel. U moet niet te vroeg op legkorrel overgaan. Pas wanneer ze eieren leggen. Dit is rond de 24 weken, dan ga ik over op Garvo 731, legkorrel. Jonge hennen moet je niet stimuleren (dit om legnoot te voorkomen).

Na 8 weken gaan de diertjes naar buiten ik doe ze dan in het nachtverblijf. De deur naar de ren is dan open en laat ze op hun eigen geplande moment naar buiten gaan zodat ze weten dat voer en water in het nachthok is en ze daar savonds ook weer heen kunnen gaan. Uiteraard controleren we ‘s-avonds of alles binnen is en sluiten de deur naar de ren. Zodra ze hier gewend zijn en in de ren rondscharrelen tussen de houtsnippers strooi ik er wat gemengd graan in (in de ochtend). Dan hebben ze een bezigheid.

Regelmatig bied ik de dieren gedroogde meelwormen uit de hand aan dit is een geniet moment voor baas en dieren ze worden op deze manier veel tammer. Het gene wat door het drinkwater gaat wissel ik na eigen inzicht af kan vitamines, knoflookolie, combizuur, coccidiose kuur zijn.
Met een week of 10 ring ik de eerste dieren hangt een beetje van het ras af grote rassen is dit later. Op dat moment gaan de eventuele hanen bij de hennen weg om afzonderlijk van elkaar op te groeien . Dit zodat de hanen de hennen niet beschadigen in hun verenkleed door ze te treden.
En er volgt een eerste selectie van welke dieren ik eerste instantie wil houden tot de 2de selectie ronde en welke voor de particuliere verkoop kunnen.

En zo zal er om de paar weken een nieuwe selectie ronde zijn tot aan de eerste show dit is de jongdierendag van  HKSV-kampen.