Coccidiose

COCCIDIOSE:

Allereerst wat is coccidiose?

Coccidiose is een darmaandoening wat veroorzaakt wordt door een parasiet.

Deze parasiet tast de darmvlokken aan en zal de voedsel opname verhinderen waardoor het kuiken zal verzwakken en zonder behandeling sterven.

Het heeft allemaal met weerstand te maken een volwassen dier heeft weerstand genoeg maar een kuiken in de groei is vatbaarder.

Coccidiose is sterfte nr1 onder de kuikens u hoeft er niet bang voor te zijn en u er van te laten weerhouden om kuikens aan te schaffen maar als u mijn tips goed doorneemt en toepast is er weinig aan de hand en het is niet besmettelijk voor mensen.wij weten wat coccidiose inhoud en willen deze info graag delen met onze klanten zodat ze een goed gezond kuiken zien opgroeien.

En na 6a7 jaar nog eens kuikens bij ons halen.

Hoe herken je coccidiose?

Coccidiose is lastig te herkennen vaak is het dier wat minder actief en zal wat bol zitten heeft meestal een blekere kam en is vermagerd.

Mestonderzoek bij een dierenarts kan uitsluitsel geven

Wat doen wij tegen coccidiose?

Allereerst zorgen we dat het opfokhok schoon en droog is vooral rondom de waterbak verdiend extra aandacht omdat de parasiet zich goed voelt in vochtige omgeving.

Omdat we meestal meerdere kuikens per uitkomst hebben,hebben we er voor gekozen om de kuikens op een gaasbodem op te fokken.

Hiermee verlaag je de kans op besmetting omdat de dieren zo niet met mest in aanraking komenwant een besmetting gebeurd als dieren aan elkaars mest pikken.

Vanaf een leeftijd van 4 weken kan een coccidiose zich openbaren daarom begin ik vanaf deze leeftijd prefentief te kuren met een middel dat alleen via dierenarts verkrijgbaar is.

Mensen die bij ons kuikens kopen krijgen een kuurtje mee

Mengverhouding 1ml per l water

3 dagen kuren 7 dagen niet dan weer 3 dagen enz.

Waarom 3 dagen kuren dit omdat de kuur pas wat doet als er een celdeling plaatsvind van de parasiet en wanneer die plaatsvindt weet niemand.

Zodra het kuiken hier uit de broedmachine komt krijgt het aangezuurd water als drinkwater dit kan bijvoorbeeld met appelazijn maar dit heeft veel minder effect wij  gebruiken een combizuur  dat ons is aanbevolen door een pluimvee dierenarts en dit middel komt uit de professionele sector  dit zuur is tevens ook via ons verkrijgbaar.

Het aanzuren van water heeft meerdere voordelen betere voedsel opname en  het bevorderd de darmflora en werkt tegen schimmels,ecoly,salmonella en coccidiose omdat deze niet goed zich kunnen houden bij een lage 4,5ph normaal kraanwater is tussen 7 en 8ph

Tip: geef uw kuikens vanaf de eerste week 1a2 maal wekelijks een hardgekookt geprakt ei gemengd met een beschuit of wat kuikenmeel  om het iets droger te krijgen

Een ei bevat dierlijke eiwitten en vitamines de kuikens worden er mooi vlezig van en hebben wat meer om bij te zetten bij een eventuele besmetting.

De dagen dat er gekuurd wordt zuren we het water niet aan maar tussen de kuren door wel

Vanaf 2 weken leeftijd en ouder zuren we 2a3 dagen per week het water aan er is dan altijd mineralenmix met oa oestergrit aanwezig in het hok zodat de basten van de eieren wel dik blijven hoe gladder en dikker de bast hoe beter is oa het broedei.

Onze combizuur bevat oa:azijnzuur,citroenzuur,melkzuur,mierenzuur alle zuren zijn natuurproducten.

Verpakking 500ml €17,50

Verpakking 250ml €10

dosering 1ml per l drinkwater

Verpakking is onbeperkt houdbaar in de koelkast

Verpakking is incl maatspuitje en doseerdop

2 kg mineralen mix €3,50

In de mineralenmix zit oa: oestergrid,roodsteen,anijs,biergist,houtskool,ea

Ook Goed opfokvoer (garvo) verkrijgbaar €1.25 per kg