Hollandse kuifhoen

Rasbeschrijving hollandse kuifhoen.

Wie naar een Hollandse kuifhoen kriel kijkt, ziet een kriel met een zeer opvallend uiterlijk. Het meest in het oog springende kenmerk van het Hollandse kuifhoen kriel is, zoals de rasnaam al doet vermoeden, de mooie kuif. De kuif hoort zo groot en zo rond mogelijk te zijn, maar mag niet het zicht van de kriel belemmeren .

Deze mooie krielen hebben de slanke en sierlijke bouw van een typische landhoender, met de daarbij behorende opgerichte houding. De ruglijn loopt wat af en gaat over in een staart die vrij hoog gedragen wordt. De staart is redelijk lang te noemen en behoort goed gespreid te zijn. Hanen hebben goed ontwikkelde sierbevedering in de staart, waarbij vooral de sierlijke en rijke hoofdsikkels in het oog springen.

De vleugels worden strak tegen het lijf gedragen en zijn iets schuin naar beneden gericht.

De kuif – waar al iets over gezegd is – groeit op een schedelknobbel bovenop de schedel. Deze knobbel wordt ook wel aangeduid als een verhoging van het schedeldak of de kuifknobbel. De kuif behoort bij hennen zo groot en rond mogelijk te zijn, maar moet tegelijkertijd ook vast en gesloten zijn. Bij hanen is de opbouw van de kuif iets losser en minder rond van vorm, veroorzaakt doordat de kopveren van de haan langer en smaller van vorm zijn dan bij hennen het geval. De kuif moet zo groot mogelijk zijn, maar nog wel in verhouding met het lijf.

De ogen van een Hollandse kuifhoen zijn altijd oranjerood, er is geen kam op de kop aanwezig. Wel zijn er een paar prachtig rode kinlellen aanwezig.
Kleur van de poten is afhankelijk van veerkleur
Ringmaat van de haan is 13 en die van de hen 11.

Eigenschappen:

Hennen zijn vriendelijk en nieuwsgierig
Leggen gemiddeld 130 eieren op jaarbasis

Aanwezige kleuren:

Zwart wit kuif
Choco wit kuif
Kaki wit kuif

Broedeieren van de volgende combinaties:

ZwART zwart x zwart

CHOCO choco x choco
KAKI kaki x kaki

wilt u meer informatie? neem hier contact met ons op.

hoe wij verpakken zie: broedeieren.

zie ook tips  voor broeden, opfok etc,